UE urmăreşte să modifice „Acordul secolului”

Statele membre ale Uniunii Europene solicită administraţiei americane să modifice „Acordul secolului” între Israel şi Autoritatea Palestiniană, pe care Washingtonul îl va prezenta în curând, a anunţat ministrul palestinian de Externe, Riyad al-Maliki, relatează site-ul agenţiei Anadolu, preluat de Mediafax.
Modificările solicitate includ elemente suplimentare legate de „crearea unui stat suveran al Palestinei bazat pe graniţele anterioare anului 1967, iar capitala să fie la Ierusalimul de Est”, a declarat al-Maliki pentru postul de radio Voice of Palestine.
Potrivit unor oficiali americani, SUA intenţionează să prezinte în curând un plan cuprinzător de pace pentru Orientul Mijlociu, pe care preşedintele Donald Trump l-a catalogat drept „acordul secolului”. Planul lui Trump prevede recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului de către ţările arabe şi anexarea de către Israel a unor zone importante din Cisiordania.
În schimb, Israelul trebuie să se retragă treptat din majoritatea zonelor palestiniene aflate acum sub ocupaţie. Până în prezent însă, Autoritatea Palestiniană şi-a exprimat reticenţa faţă de termenii iniţiativei americane.
La 21 decembrie 2017, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluţie care condamnă decizia preşedintelui SUA de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului. Poziţia administraţiei americane a fost criticată şi de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Uniunea Europeană şi Rusia.

 

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*