Un arc peste timp, deschis acum şapte decenii

Luiza Rădulescu Pintilie

Astăzi, când împlineşte 91 de ani, ploieşteanul Mircea Florescu se poate bucura că, între darurile pe care i le-a făcut viaţa, este şi acela de a putea privi, cu propriii ochi, un arc de timp pe care l-a deschis acum şapte decenii, aşezând , conştiincios, într-un caiet cu schiţe, observaţii, trăiri, însemnări, evenimente personale şi din lumea ce îl înconjura.
„Cronica” de atunci, revăzută cu înţelepciunea, cu exigenţa şi cu nostalgia de acum, s-a aşezat de curând în paginile unei cărţi, purtând chiar titlul „Arc peste timp”. Astfel, în mai bine de două sute de pagini se regăsesc schiţe şi nuvele datând din vremea liceului şi a studenţiei autorului, ce reconstituie atmosfera şi traseul existenţial al unor personaje din perioada anilor 1942-1949 , dar şi un „vechi” început de roman reconsiderat şi cu un final scris în zilele de azi.
Pasionat nu numai de scris, ci şi de pictură, autorul alătură talentului şi uşurinţei de a aşterne pe hârtie cuvintele şi o fină observaţie a detaliilor, aşezându-le în frază spre a le da culoare, încât citind ai adesea senzaţia că priveşti un tablou. De altfel, coperta cărţii face ea însăşi o trimitere la lumea culorii, înfăţişând la deschidere coama unui munte- aidoma celui urcat în viaţă de autor, neocolit nici de potrivnicia stâncilor, ca ,de altfel, oricare dintre noi, iar după ultima pagină a volumului- un curcubeu desfăşurându-şi luminoasa frumuseţe pe întinderea cerului, cum luminos şi împăcat se înfăţişează astăzi, la aniversarea celor 91 de ani, domnul Mircea Florescu. Iar dacă există vreun „secret” al unei asemenea performanţe de viaţă, cu siguranţă îl vor găsi printre rânduri cei cărora le-a dăruit cartea şi amintirile sale.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*