Un versant din Comarnic va fi consolidat, pentru blocarea alunecărilor de teren

V. Stoica

Orașul Comarnic este una dintre localitățile prahovene puternic afectate de alunecări de teren repetate, care afectează din plin atât infrastructura rutieră locală, cât și gospodăriile
populației. Autoritatea locală a avut de-a face, de-a lungul anilor, cu distrugerile provocate de ruperea versanților, care au luat cu ei la vale bucăți din străzile orașului.
Primăria Comarnic a lansat o procedură de achiziție a unor lucrări de consolidare a unui versant în vederea punerii în siguranță a străzilor Gârlici și Cândei, urmând ca, după parafarea contractului, să se realizeze stabilizarea zonei inferioare a versantului, pe aliniamentul străzii Cândei, cu un sistem de piloni forați, însă lucrările vizează și modificarea geometriei versantului respectiv prin taluzare și terasare, ceea ce ar conduce la blocarea reapariției unor alunecări de teren. Protejarea împotriva eroziunii solului în zona respectivă va impune și plantarea unor specii de vegetație care să susțină solul, precum și executarea unui sistem de colectare a apelor din precipitații, pentru a reduce cantitatea de apă care se infiltrează în sol.
Pe versantul dintre cele două străzi există alunecări de teren pe o lungime de aproximativ 600 de metri și o lățime cuprinsă între 25 și 90 de metri. Masa de pământ care alunecă la vale a coborât spre baza versantului, spre strada Valea Cândei, afectând lucrarea realizată din țevi metalice bătute în pământ și punând în pericol strada respectivă, dar și proprietățile aflate la baza versantului.
Alunecarea de teren s-a manifestat și spre amonte, în zona străzii Gârlici, punând în pericol atât infrastructura rutieră, cât și locuințele din vecinătate.
Valoarea estimată a contractului este de aproape trei milioane de lei fără TVA.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*