UTA – Farul, între așteptări și ceea ce poate oferi echipa lui Laszlo Balint acum! Sărbătoarea revenirii suporterilor arădeni acasă a fost stricată și de prestația „centralului”

Prima stagiune a UTA-ei în Liga 1 după 12 ani s-a încheiat cu sărbătorea de la gardul dinpre strada Frații Neuman. Jucătorii și antrenorii de-o parte, suporterii de cealaltă,  se bucurau pentru succesul cu Gaz Metan Mediaș ce le oferea certitudinea îndeplinirii obiectivului: menținerea în elita fotbalului românesc. A răzbit și mesajul apăsat al antrenorului Laszlo Balint: „Vă mulțumesc pentru încrederea e care ați dat dovadă chiar și atunci când ne-a fost greu. Când stadionul acesta va fi plin, toată lumea va suferi când va veni la Arad!”

Iar, ieri, arena „Francisc Neuman” a fost pe jumătate plină. Din motive de protocol, nici nu puteau intra mai mulți oameni pe noua arenă a Aradului. Cele aproximativ 5500 de suflete utiste au făcut o atmosferă de mare meci, unică prin trăirile celor care tânjeau demult după ziua revenirii acasă, cu UTA în Liga 1. Doar că adversarul „roș-albilor”, o echipă decimată a celor de la Farul Constanța, nu a suferit foarte mult ieri. Nici în 11, nici în 10 și prea puțin în 9 oameni. Sigur, nicio prim divizionară nu a arătat prea bine ca și joc și exprimare în prima rundă, doar că așteptările erau mai mari de la „Bătrâna Doamnă” a fotbalului românesc. Ca și exprimare în teren, dar mai ales ca rezultat. Omogenă nu era nici Farul, care, la rându-i a avut destule noi implanturi față de sezonul trecut și însuși Gică Hagi își reluase treaba la Viitorul, noua Farul, de doar 5 săptămâni.

Reacții tardive pentru Balint, dar nici soluțiile nu erau multe pe bancă

Așteptările erau mai mari de la Ubbink, Passaglia, Medjimorec sau Dangubic, dar în afară de Batha, Miculescu, Iacob și, parțial, Vukcevic și Roger, și restul au rămas datori după remiza albă cu constănțenii. Iar în capul listei poate fi pus chiar Laszlo Balint. După modelul finalului de meci cu FC Argeș, din iarnă, când echipa din Trivale a întors-o pe UTA de la 0-1 la 2-1 în ultimele 3 minute de joc, antrenorul „roș-albilor” a avut o reacție palidă. În afara schimbării lui Hora făcută după o oră de joc, în condițiile în care golgheterul din campionatul trecut oricum avea o problemă medicală, Balint a făcut cam târziu restul înlocuirilor. În total, trei la număr. Bustea și Negoescu au intrat bine în joc, doar că nu au avut prea multe minute la dispoziție să dezeechilibreze mai mult defensiva disperată a trupei de pe Litoral. Sigur, ieri s-ar mai fi impus introducerea unui atacant de careu, bun la jocul aerian sau pe devieri și execuții, dar ia-l de unde nu-i. UTA a renunțat la patru „vârfuri” în această vară și a adus unul singur și acela cam de profilul lui Hora și l-a băgat în luptă după doar trei antrenamente. Așadar, public a fost, pe deasupra și inimos și darnic în încurajări cu favoriții, dar „cheia” desfacerii defensivelor adverse trebuie căutată și în altă parte. Cel puțin pe hârtie, material fotbalistic pentru dezvoltarea unui joc de atac mai bun, mai elaborat decât chinuielile din campionatul trecut acasă există, doar că el trebuie valorificat. Timp ar fi, „croitorul” să știe ce face…

După 7 ani, din nou acasă: Bucurie și frustrare, timpul a însemnat totul pentru unii

Dar să nu inistăm prea mult pe fotbal și fotbaliști, căci a fost – totuși – prima etapă și, într-adevăr, nu ai prea avut ce vedea pe niciun teren din Liga 1. În schimb, pe stadioane, în tribune, spectacolul a fost total. Cel puțin aseară, pe Arena Națională, la revenirea Rapidului după 7 ani în Liga 1, dar și pe „Francisc Neuman”, tot după 7 ani, dar la revenirea suporterilor UTA-ei acasă. Da, susținătorii „roș-albilor” au fost greu încercați în ultima vreme. Au trăit umilințele meciurilor în noroi, pe „Motorul”, apoi au plecat în „exil” la Șiria, iar când s-au întors pe arena din Aradul Nou i-a așteptat un „sintetic” de proastă calitate, scaune perisabile și locuri doar în bătaia soarelui indiferent de sectorul în care au luat loc. Mulți dintre suporteri au și refuzat să o mai vadă pe viu pe UTA în aceste condiții, însă, acasă, pe o arenă mare, nou-nouță (chiar și cu hibele ei) e cu totul altceva. Publicul arădean vine din nou la fotbal ca la un spectacol, de la mic la mare. Au fost foarte mulți părinți, bunici, care au venit la stadion cu copiii de 6-7 ani, adică exact timpul în care UTA a fost alungată de acasă de niște autorități incompetente. De altfel, galeria arădeană a avut grijă să-i taxeze atât  pe fostul, cât și pe actualul primar pentru cât au durat lucrările și cât de prost au fost făcute unele dintre ele. Ipostaze de genul celor de ieri, cu trei generații în tribune, lângă UTA, puteau fi văzute mai repede. Iar pentru unii timpul a fost totul, ca să-i amintim aici pe Bogdan Moisi, Bogdan Mihoc, Paul Popa sau Teo Morodan. Bineînețeles, am mai fi dorit să-i căutăm cu privirea la „oficială” și pe Adrian Lucaci sau Ionuț Popa sau să dăm mâna și să schimbăm o vorbă cu colegul nostru, Răzvan Crețu, în sectorul rezervat presei. Ieri ți s-a făcut pielea de găină pe „Francisc Neuman” și / sau / mai ales  pentru că fanii au refulat la întoarcerea, în sfârșit, acasă. Și-au strigat fericirea, dar și frustrarea și e clar că ar fi meritat mai mult decât un 0-0…cu Farul în 9 oameni aproape un sfert de oră.

Bîrsan și-a dat în petec, UTA – dezavantajată!

De timp putem vorbi și în cazul lui Marcel Bîrsan. „Centralul” bucureștean a acordat doat 7 minute de prelungire, când meciul a fost întrerupt pentru nefericita accidentare a lui Dănuleasă cel puțin 9-10 minute. Apoi, jucătorii Farului au stat mai mult întinși pe gazon la cea mai mică adiere de vânt, „furând” evident alte zeci de secunde. În fine, Bîrsan i-a anulat lui Hora un gol pe care, probabil, 6 din 10 colegi de-ai săi l-ar fi validat. Până la urmă, portarul Tordai este cel care sare peste atacantul UTA-ei, care mai mult se ferește și – totuși – s-a dat fault în atac. Gică Hagi a fost și va rămâne unul dintre cei mai mari fotbaliști români din toate timpurile, dar asta nu ar trebui să-i creeze imunitate în fața „fluierașilor”. În special ai celor de rezervă sau a tușierilor cu care are de-a face îndeaproape. „Regele” a protestat în diverse rânduri, iar după meci a susținut că Medjimorec l-a faultat pe Larie în careu și a fost penalty clar pentru Farul. Faze de acel gen se văd 10-15 în medie pe meci și rareori sunt pedepsite cu lovituri de la 11 metri. Mai degrabă, UTA se poate plânge că nu a beneficiat de un penalty, la hențul lui De Nooijer, deși Bîrsan s-a grăbit să fluiere un fault în atac (inexistent) la Erico. Așadar, arădenii se pot clama victimele arbitrajului și nu invers.

Debutantul Dănuleasa – la un pas de strategie, UTA vrea să se organizeze mai bine și caută voluntari

Am lăsat la final nefericitul eveniment din minutul 83 al meciului de ieri. Atunci, Gabriel Dănuleasa (debutant în Liga 1, ca și Roberto Mălăele, de altfel, la Farul) a sărit la cap cu Roger jr și și-a pierdut cunoștiința preț de un minut bun. Au momente de panică pe gazonul „Francisc Neuman”, cu atât mai mult cu cât Ambulanța, parcată într-unul dintre colțurile stadionului, a avut dificultăți să ajungă la locul faptei. În aceste cazuri, orice secundă pierdută fără o intervenție specializată, cu defribrilator (de exemplu), poate fi fatală, așa că organizatorii nu mai au voie să dea cu bâta-n baltă o a doua oară. Probleme de organizare au mai fost și la tribuna a II-a, acolo unde s-au creat cozi mari la punctele de vânzare a lichidelor, când gradele Celsius treceau de 35 la ora meciului. Și tocmai pentru a evita eventualele disfuncționalități de la meciurile ce urmează, clubul UTA a anunțat deschiderea procesului de recrutare voluntari. Cei care doresc să devină voluntari UTA sunt rugați să trimită un portofoliu care să cuprindă CV-ul și să confirme disponibilitatea unui interviu. Pe lângă activitatea de la meciuri, voluntarii vor fi angrenați și în campanii de marketing, comunicare și altele.

Vineri, UTA joacă la Pitești în cadrul rundei a doua a Ligii 1, urmând să se întoarcă acasă duminică, 1 august, de la ora 21,30, cu ocazia duelului de gală cu FCSB.

0
0

Articolul UTA – Farul, între așteptări și ceea ce poate oferi echipa lui Laszlo Balint acum! Sărbătoarea revenirii suporterilor arădeni acasă a fost stricată și de prestația „centralului” apare prima dată în Sportarad.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*