UTA vrea să adâncească criza dinamovistă pentru un încă un pas spre îndeplinirea obiectivului! Balint: „Ne vor pune sub presiune, dar știm să gestionăm aceste momente”

Cele mai titrate grupări „roș-albe” din fotbalul românesc se află în plină cursă pentru menținerea în Liga 1. Având doar 15 puncte în clasament, pe loc de baraj în acest moment, Dinamo e serios amenințată cu „matineul”, în timp ce UTA e ceva mai liniștită de la înălțimea celor 22 de puncte și un privizoriu loc 2 în play-out. Pornind de aici, presiunea asupra „câinilor roșii” e mare, o armă cu două tăișuri în astfel de situații. În schimb, „Bătrâna Doamnă” poate fi mai dezinvoltă în exprimare, dar până la lipsa de concentrare în unele momente nu poate fi decât un pas.

Statistica spune că arădenii au câștigat primul meci al acestui campionat chiar contra lui Dinamo, în Capitală, în cadrul rundei a 5-a, dar și că bucureștenii au bătut-o chiar pe UTA ultima oară în campionat, în runda cu numărul 20. Scorurile au fost și ele identice, 0-1, precum și faptul că ambele formații au înscris din penalty, prin Hora, respectiv Sorescu. Când, însă, vorbim despre băncile tehnice între cele două combatante se deschide o adevărată prăpastie. Laszlo Balint este pe care să încheie al doilea său sezon la Arad, pe când Dinamo a schimbat doar în acest campionat trei antrenori, pe Cosmin Contra, Jerry Gane și Gigi Mulțescu.

Mai echilibrați și disciplinați tactic cu Uhrin pe bancă

De zece zile zile, echipa din Șoseaua Ștefan cel Mare e condusă din nou de Dusan Uhrin jr. 0-1, în Cupă și 0-0, în campionat, de fiecare dată cu Astra Giurgiu sunt rezultatele obținute de tehnicianul ceh în cel de-al doilea său mandat la Dinamo. „Parcă, noul antrenor oferă un mai mare echilibru, o mai mare disciplină din punct de vedere tactic. Totodată, echipa a reacționat un pic și ca implicare, ca atitudine și abordare a meciurilor. Sunt sută la sută convins că vor fi cel puțin la același nivel arătat cu Astra, vor căuta să marcheze, vor căuta să pună presiune pe noi și tocmai de aceea e important să fim lucizi și conștienți de ceea ce avem de făcut în fiecare moment al jocului. Modul în care vom reuși să gestionăm momentele psihologice ale jocului va fi esențial în stabilirea rezultatului final. Altfel, dincolo de schimbul de antrenori de la Dinamo, situațiile sunt total diferite față de momentul victoriei noastre de la București. În septembrie, erau în stadiul în care porneau un proiect, care, la prima vedere, părea important pentru nivelul fotbalului din prima ligă. Se bazau pe jucători importanți aduși pe bani mulți, și un fost selecționer antrenor. Tocmai de aceea, acele puncte câștigate atunci de noi au fost foarte, foarte importante. Însă, vorbim despre două campionate distincte. Sezonul regular a fost unul de anduranță, acum, practic, am intrat într-o competiție ce poate fi asemuită cu sprintul unui atlet”, a afirmat Laszlo Balint.

Mijlocașii, principalii remarcați ai lui Laszlo Balint în tabăra lui Dinamo

Dacă în toamna anului trecut, arădenii aveau în față o mini-colonie spaniolă, formată din jucători precum Mejias, Gonzalez, Isma Lopez sau Borja Valle, acum „garda” s-a schimbat puțin, în „garnitura” dinamovistă apărând alți „stranieri” precum Kongshavn, Albentosa sau Akpala, cu mențiunea că acesta din urmă s-a operat la tendon. Dar, Laszlo Balint a i-a remarcat în special pe fotbaliști români ai adversarului de mâine seară. „Dinamo e o echipă măcinată de probleme, în suferință, dar cu jucători de calitate. Pe unii dintre ei i-au adus recent pentru că au fost obligați să o facă. Unii au plecat, era normal să-și completeze lotul. Mai departe, nu este neapărat problema noastră dacă Dinamo e sau nu omogenă, în schimb știm calitățile individuale ale unor jucători de-ai săi. Anton, Achim sau Răuță sunt jucători cu experiență, jucători cu multe meciuri la un nivel foarte bun. Bineînțeles, dintre toți se remarcă Anton , un fotbalist determinant, esențial pentru ceea ce înseamnă jocul lui Dinamo. Este jucătorul care impune ritmul jocului, capabil să accelereze, dar și să temporizeze, în funcție de ce o cere jocul. E clar, are calitate certă, a jucat în campionate puternice înainte să se reîntoarcă în România și atunci va trebui să avem o atenție sporită, inclusiv la un alt fotbalist de ax central. Ma refer la Nemec, un atacant de forță, care nu prea iartă când are situații de gol. În plus, sunt foarte periculoși și la fazele fixe, pentru că au jucători masivi. Pe de altă parte, ne gîndim că, totuși, au o anumită problemă la finalizare, fiindcă nu a mai înscris demult. Așadar, nu doar la UTA am avut această problemă cu marcarea golurilor, sunt multe echipe care se confruntă cu această lipsă de eficacitate în momentul atacului pozițional”, a mai punctat antrenorul principal al „Bătrânei Doamne”.

„Într-un anumit context ne putem mulțumi și cu un punct”

În fine, Balint a recunoscut că „focul e la ei”, dar asta nu înseamnă că echipa sa e relaxată. „Dacă vorbim de presiune, categoric – pe undeva – noi suntem un pic mai relaxați, mai liniștiți după victoria fantastică cu Viitorul, chiar în prima etapă a play-outului. De partea cealaltă, Dinamo e obligată să încerce să câștige puncte și să iasă din acea zonă a clasamentului. Noi am demonstrat că știm să gestionăm momentele de presiune, indiferent că e vorba presiunea clasamentului sau presiunea ce vine dinspre adversar în timpul jocului. Sper ca băieții să înțeleagă că punctele puse în joc pot fi foarte importante pentru parcursul nostru ulterior și pentru această încredere pe care ți-o dă succesiunea de rezultate bune. Bineînțeles că, într-un anumit context, putem spune că și un punct ar fi un rezultat bun, dar noi mergem clar cu ideea de a câștiga meciul. Trebuie să încercăm să ne facem jocul, să aplicăm strategia pe care am pregătit-o  și să ne întoarcem învingători”, a concluzionat „principalul” arădenilor.

Uhrin: „Un singur obiectiv, să salvăm Dinamo”

Dinamo a remizat la Giurgiu după cinci eșecuri la rând, patru în campionat și cel de Cupă, tot cu Astra. Teoretic, moralul „câinilor” e ceva mai ridicat, ultimul lor punc cucerint datând de pe 8 martie, după 1-1 la Voluntari. „Toate punctele sunt importante, dar următorul meci trebuie câștigat. Chiar dacă nu am câștigat cu Astra, jucătorii mi-au arătat de ce sunt în stare, e un semnal bun pentru mine. Suporterilor le promitem că vom da maximum să sălvăm Dinamo de la retrogradare. Va fi dificil, dar de asta sunt aici. Sunt îngrijorat, situația din clasament e grea, dar nu trebuie să ne concentrăm pe asta, ci doar la meciuri și pas cu pas să urcăm. Nu am alt obiectiv decât acela de a o salva pe Dinamo”, a spus Dusan Uhrin jr. după 0-0 cu trupa lui Eugen Neagoe.

Gazdele meciului de mâine, de la ora 21,30, nu vor conta pe I. Șerban și Akpala, în timp ce utiștii pe Benga și Iacob, toți patru fiind accidentați.

Formații probabile: 

Dinamo: Kongshavn – Sorescu, Bejan, Albentosa, St. Filip – Răuță, V. Achim – G. Crețu, Anton, Mihaiu – Nemec

UTA: Balauru – Tomozei, Erico, Ilie, Shlyakov – Vorobjovas, Albu – Roger, Hora, D. Rusu – Petre.

Arbitri: Florin Andrei (Târgu Mureș) – Imre-Laszlo Bucsi (Sfântu Gheorghe), Ionel Dumitru (Gherghița – Prahova). Rezervă: Ionuț Coza (Cernica – Ilfov).

Observator FRF: Andrei Ioniță (București)

0
0

Articolul UTA vrea să adâncească criza dinamovistă pentru un încă un pas spre îndeplinirea obiectivului! Balint: „Ne vor pune sub presiune, dar știm să gestionăm aceste momente” apare prima dată în Sportarad.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*