Vă cunoașteţi drepturile și obligațiile în interacțiunea cu polițiștii?

Mai sunt câteva zile până la intrarea în vigoare a noilor prevederi legale în domeniul ordinii și siguranței publice. Mai exact, la data de 26 ianuarie a.c., vor intra în vigoare modificările prevăzute de Legea 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice.

Necunoașterea legii nu vă absolvă de răspundere, prin urmare este important ca normele care urmează să intre în vigoare să fie cunoscute de cetățeni.

De exemplu, potrivit noilor prevederi legale, polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control.

Prin poziție inofensivă se înțelege:

– ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul;

– depărtarea picioarelor;

– adoptarea poziției șezut;

– adoptarea poziției culcat;

– altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană.

Solicitarea de a adopta o poziție inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și să nu depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției.

Se interzice solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și copiilor.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*