Va fi piață de miei! Primăria Lugoj nu vrea să renunțe la tradiție și va organiza târgul

Reprezentanții administrației locale încearcă să vină în sprijinul lugojenilor și vor să permită organizarea pieței de miei, în preajma Sărbătorilor Pascale.
Deși inițial anunțaseră că sunt greu de îndeplinit condițiile cerute de Direcția Sanitar Veterinară, primarul Claudiu Buciu a declarat că va face tot posibilul să permită comer­cializarea mieilor în zona pieței, astfel încât lugojenii să nu mai bată drumurile către fermele din apropiere, pentru a-și achi­zi­țio­na animalele.

”Facem tot posibilul să deschidem piața de miei, de aceea am cerut să mi se prezinte condițiile pe care trebuie să le îndeplinim, pentru a respecta ce­rin­țe­le legii. O să stabilim perioada cât va fi deschisă, în Săptămâna Mare, înaintea Paștelui”, ne-a declarat Claudiu Buciu, primarul Lugojului.

Și la Făget s-ar putea lua măsura organizării tradiționalei piețe. Conform primarului Marcel A­vram, ”o hotărâre în acest sens se va lua în ședința de Consiliu Lo­cal de vineri, 16 aprilie”.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Controlul Alimentelor Timiș oferă în acest sens, autorizații temporare pentru perioada 21 aprilie – 1 mai. Prețurile în gospodăriile crescă­to­rilor pot ajunge în perioada vii­toare și până la 25 – 30 de lei kilogramul la carcasă și între 15 și 17 lei, la animalul viu. În zona Lugoj – Făget – Buziaș există un efectiv de circa 170.000 de ovine, iar în “vremurile bune”, înaintea Paștelui, oierii ieșeau pe piață cu efective care se ridicau și la 70.000 de miei.

Controale peste controale

Pentru a nu apărea probleme, DSVSA Timiș va dispune măsuri specifice de monitorizare, supra­ve­ghere şi control sanitar veterinar. Vor fi vizate activităţile de produ­cere, depozitare, transport şi valo­rificare a cărnii de miel, ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, peştelui şi produselor din pescuit pe întreg teritoriul judeţului Timiș.

“În cadrul programului întocmit, este inclus tot personalul din cadrul Serviciului Control Oficial Siguranţa Alimentelor, precum şi din cadrul Cir­cumscripţiilor Sanitare Vete­rinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale, medici veterinari și funcţionari publici. În cadrul Circumscripţiilor Sanitare Vete­ri­nare şi pentru Siguranţa Alimentelor oficiale, se vor afișa în loc vizibil programul de lucru, per­soana responsabilă și număr de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare vete­rinare. Se vor anunța toate pri­măriile din județ cu privire la condițiile în care se pot autoriza centrele de sacrificare miei. Cărnurile aduse spre valorificare de către pro­du­cători vor fi marcate cu ştampila oficială. Carcasele de miel vor fi obligatoriu însoţite de or­gane. Carcasele găsite fără ştam­pilă de control sanitar veterinar sau fără organe, se vor confisca. De asemenea, se trece la monito­rizarea producă­to­rilor şi comer­cian­ţilor care va­lo­rifică ouă pentru consum uman şi a tuturor fermelor producătoare ori a centrelor de ambalare ouă. Totodată, comer­cializarea laptelui şi brânzeturilor în pieţele agroalimentare, de către producătorii agricoli, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către Di­rec­ţiile Sanitare Veterinare. Pro­du­cătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele,completate de către medicii veterinari de liberă practică din localităţile de origine”, a informat dr. vet. Alin Flavius Ni­coară, director executiv DSVSA Timiș.

Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea pieţelor agroalimentare, vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare.

Articolul Va fi piață de miei! Primăria Lugoj nu vrea să renunțe la tradiție și va organiza târgul apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*