Valeriu Răchită (ACS Poli): ”Este o situație delicată și acum totul probabil se va schimba”. Energeticianul, fără succes afară în Liga 2 dar neînvinsă pe ”Dan Păltinișanu” și ”Știința”

Învingătoare de 3 ori în cele 5 meciuri găzduite pe ”Electrica” în sezonul de primăvară din 2019, și în care a înscris de fiecare dată, ACS Poli nădăjduiește să câștige și pentru a treia oară consecutiv pe teren propriu, cu ocazia vizitei unei nou-promovate care încă nu s-a impus în deplasare în Liga 2 și care miercuri ar rotunji 5 luni de când nu a mai simțit gustul succesului, motiv pentru care a învestit săptămâna aceasta un nou antrenor, în persoana lui Viorel Tănase. Alb-violeții penultim clasați înaintea ultimelor 8 etape din retur joacă sâmbătă de la ora 11 cu ACS Energeticianul, deținătoare a 11 puncte în plus față de bănățeni, iar partida va fi difuzată de Sporttim sub forma comentariului text în direct. Până atunci însă, spusele antrenorului gazdelor, Valeriu Răchită…    

ACS Poli aborda noul an cu un deficit de 12 puncte față de formația de pe ultimul loc salvator, 15, ocupat peste iarnă de nou-promovata CS Aerostar Bacău, handicap micșorat din primul foc, victoria cu 1-0 contra Ripensiei comprimând la 11 acea diferență, după etapa a XXII-a în urma celor de la Metaloglobus. Au mai trecut însă alte 8 runde de la acel succes repurtat pe ”Electrica” iar deficitul a rămas tot de 11 puncte, la ora actuală față de nou-promovatele ACS Energeticianul și Farul, ”violeții” jucând deja tur-retur cu constănțenii.   

Cu toate acestea, timișorenii nu cedează, trăgând cât timp mai au șanse matematice și teoretice de supraviețuire, care s-ar putea menține, fie și la cote reduse, în cazul în care vor înregistra și în continuare măcar bilanțul echilibrat de până acum în noul an 2019, cu câte 3 victorii, remize respectiv înfrângeri, precum și câte 9 goluri, marcate respectiv încasate.

Dar iată ce a spus antrenorul Răchită înaintea partidei din etapa a XXXI-a, arbitrată de Marius Omuț din Satu Mare, asistat de băimărenii Lucaci și Soponar, rezervă fiind arădeanul Gornic, iar observatori reșițeanul Lolea și brașoveanul Savaniu.

”Încă un meci extrem de important, poate cel mai important din toată această perioadă, pentru că jucăm cu echipa deasupra liniei, ceea ce este ținta noastră, să le luăm locul și să-i băgăm sub linie. Sunt 11 puncte diferență, sperăm ca după jocul de mâine să mai fie doar 8, și să continuăm așa, să adunăm puncte, iar ei să piardă. Nu pot să fiu ipocrit și să spun că le doresc ca după întâlnirea cu noi să câștige celelalte partide…”

”Este însă o situație delicată, căci tocmai au schimbat antrenorul, preferam s-o facă după meciul cu noi. Văzusem ultimele lor două partide, acum probabil că tot se va schimba…”, a mai explicat Răchită.

”Încerc să-i capacitez pe jucători. Ei se uită în clasament și pe ultimele rezultate ale Energeticianului, dar le-am atras atenția că au jucători tineri de valoare, iar cei care au experiență, un Ionică, Vlad Rusu, sunt jucători foarte buni pentru Liga 2. Sper că am reușit să-i remontez psihic după înfrângerea de la Târgoviște, aștept mâine o reacție pozitivă din partea lor”, a adăugat tehnicianul bănățenilor.

Reacție absolut necesară, dacă mai e ca timișorenii să spere la evitarea retrogradării, dat fiind că se tot împuținează meciurile de pe teren propriu, numai încă trei după cel de sâmbătă, și strict în compania unor oaspeți din prima jumătate ierarhică: AS FC Universitatea Cluj, FC Argeș și CS Mioveni.

”Ca și absențe, Rogoveanu – cea de lungă durată, și așteptăm rezultatul unei noi radiografii, Munteanu – suspendat, și Paramatti incert, dar până mâine la ora 11 voi lua o decizie în privința lui”.  

În ceea ce privește învestirea lui Viorel Tănase pe banca vizitatorilor, ”sper să nu fi putut să schimbe prea mult în cele câteva zile pe care le-a avut la dispoziție, dar este acea vorbă în fotbal, că se va crea un șoc… Sper ca după meciul cu noi să apară acel șoc, însă sunt convins că jucătorii săi vor da mai mult decât până acum, să impresioneze, să prindă locul de titular. Vom vedea mâine, dar îl știu foarte bine, este un jucător din generația mea, ne-am întâlnit de foarte multe ori pe teren, e prima oară să ne întâlnim ca antrenori, sper ca eu să ies învingător!”

Cert e că Energeticianul încă n-a învins în deplasare în campionat de la promovarea din Liga 3, cel mult remizând în câteva rânduri afară, 0-0 la Pitești în etapa a V-a, 1-1 pe ”Dan Păltinișanu” cu Ripensia, în intermediara rundei a XI-a, 1-1 și la Arad în ieșirea imediat următoare, precum și 2-2 la Târgoviște în ultima etapă a turului. Apoi, în ultima a sezonului de toamnă, pe 8 decembrie 2018, încă un draw în Timișoara, și pe ”Știința”, 0-0 la ASU Politehnica, urmat de alte două rezultate de egalitate pe teren advers, 1-1 la Bacău în prima ieșire din 2019 și 0-0 la Daco-Getica, intercalate eșecurilor în deplasare la două goluri, 2-0 pentru Petrolul și 3-1, cel mai recent, pentru ACS Dacia Unirea Brăila, în intermediara săptămânii trecute.

Energeticianul a remizat așadar în vizitele pe Bega din Liga 2…

Cât despre nebuloasa în privința rămânerii sau nu a lui Emil Szolomajer în staff-ul tehnic al celor din Petroșani, ”nici noi n-am înțeles-o, dar mai puțin mă interesează asemenea situații, nu ne ocupăm de lucruri de genul ăsta, ci mai mult mă interesează despre jucătorii lor, și de exemplu a revenit Maxim. Mai știm doar că Maxim va juca, Dani Lung cu Neacșa vor juca și ei, și au jucători împrumutați de la Craiova, CFR Cluj, tineri și de valoare…”

”De la mijloc în sus, Energeticianul poate pune probleme oricărei formații din Liga 2, și a pierdut în prelungiri duminică, a recunoscut-o și Alexandru Pelici, că Ripensia s-a impus cu noroc, la ultima fază, la un corner al Energeticianului, dar la 1-1 au fost două foarte mari ocazii ale lui Vlad Rusu și Ionică, puteau întoarce soarta meciului. Echipa cu experiență, Ripensia, s-a impus… Sunt tineri cu valoare dar sper ca jucătorii mei cu experiență să-și impună mâine punctul de vedere”, a mai semnalat Răchită.

Care a mai explicat și în privința atitudinii celor rămași în lot: ”Noi am spus-o de la început, încă din iarnă. Cine nu crede în salvare, să facă un pas în spate. Au fost jucători cu care m-am întâlnit în prima ședință de pregătire, și care nu mai sunt, au fost și cei care au rămas și și-au exprimat dorința pe parcurs să meargă la alte echipe, și au plecat, dar acum este o atmosferă în lot propice obiectivului pe care îl avem de îndeplinit. Nu mai sunt probleme de genul ăsta!”

Ceva schimbări în primul 11? ”Una o fac sigur, prin suspendarea lui Munteanu, a doua, s-ar putea să fiu obligat prin accidentarea lui Paramatti, și mai poate fi una, la un jucător de la care mă așteptam la mai mult la Târgoviște și foarte greu îl pot capacita. Dar de-abia acum, în ultimele etape, s-a văzut și prin seria de 4 meciuri fără eșec până la acest 1-0 din penalty la Chindia, că echipa are totuși o coeziune, s-a omogenizat și e greu să mai faci multe schimbări. O să încerc să găsesc cel mai bun 11, dar bineînțeles că trebuie să-i și simți pe jucători. De exemplu, la jocul cu Metaloglobus, unul a fost introdus la masa de dimineață, căci l-am văzut foarte bine, că s-a trezit cu euforie, cu optimism, și am stat de vorbă. Bine, era cam 50-50%, era vorba de Codrea cu Munteanu, trebuia să-l bag pe Munteanu și l-am jucat pe Codrea, a jucat foarte bine, dar din păcate a și luat galben, așa că a stat apoi la Târgoviște. E vorba de un jucător cu experiență pe care nu știu cum să-l mai capacitez, azi în schimb l-am văzut bine la antrenament, o să mă duc în cantonament să mai vorbesc cu ei, la analiza Energeticianului, și voi lua decizia, dar să fie convinși cu toții că voi lua decizia corectă. Nu există la Poli favoritism, nu există să fie vreunul măcar 2% favorizat față de altul, iar dacă faci asta, n-ai nici o șansă să performezi, ca antrenor sau responsabil tehnic. Trebuie să jucăm ofensiv, și au fost niște comentarii după jocul de la Târgoviște că ne-am retras, dar am pregătit altfel meciul, însă intervine și subconștientul fotbalistului, că e împotriva gazdei de pe locul 2, o echipă bună, și au făcut ei pasul în spate. Am intrat mai tare în ei la pauză, le-am zis că i-ați simțit 45 de minute că nu-s superfotbaliști ci jucători normali, dar din păcate n-am mai egalat. Însă acum ne mai gândim doar la meciul de mâine!”

Meciurile celei de-a zecea etape din 2019, dintre care 6 sâmbătă de la ora 11, pe coloana clasamentelor.

The post Valeriu Răchită (ACS Poli): ”Este o situație delicată și acum totul probabil se va schimba”. Energeticianul, fără succes afară în Liga 2 dar neînvinsă pe ”Dan Păltinișanu” și ”Știința” appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*