Venit în vizită la Ploiești, Vicepreşedintele Indiei a declarat că România reprezintă o poartă de acces a ţării sale către Uniunea Europeană

• Protocoale de colaborare încheiate de UPG și Camera de Comerţ și Industrie

Nicoleta Dumitrescu

Judeţ important pe harta ţării, Prahova a constituit, nu de puţine ori, o zonă de maxim interes pentru oficialităţi din străinătate, inclusiv la nivel de conducere de stat, care au efectuat vizite oficiale în România. Cel mai recent exemplu este cel al vicepreşedintelui Republicii India, Venkaiah M. Naidu, care, după întrevederile avute, miercuri, cu preşedintele României, conducerile celor două camere ale Parlamentului şi şeful Guvernului, ieri, împreună cu un grup de oameni de afaceri, s-a deplasat şi în Prahova. În prima parte a zilei, delegaţia din India a participat la întâlnirea organizată la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie din Ploieşti, după care coloana oficială s-a deplasat la Sinaia, vicepreşedintele Indiei exprimându-şi dorinţa de a nu pleca din România fără să viziteze şi două dintre cele mai importante obiective turistice, emblematice atât pentru România, cât şi pentru Valea Prahovei – Mănăstirea Sinaia şi Castelul Peleş. Pe lângă anunțata dinamizare a relaţiilor dintre cele două ţări, prezenţa vicepreşedintelui Indiei în România a marcat deja şi o serie de beneficii pentru Prahova – semnarea Memorandumului de Înţelegere între Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti şi Universitatea de Petrol Pandit Deendayal din Gandhinagar, capitala statului Gujarat, şi încheierea unui protocol de colaborare între Camera de Comerţ şi Industrie Prahova cu cea mai veche cameră de comerţ şi industrie din India.

Ieri, Camera de Comerţ şi Industrie Prahova a fost gazda unei importante reuniuni, la Ploieşti fiind prezent, alături de o delegaţie de oameni de afaceri, vicepreşedintele Republicii India, Venkaiah M. Naidu. La eveniment au fost prezenţi, din partea gazdelor, alături de preşedintele CCI Prahova, Aurelian Gogulescu, ministrul Mediului de Afaceri, senatorul prahovean Radu Oprea, prefectul judeţului, Mădălina Lupea, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, cei menţionaţi prezentându-le oaspeţilor din India locul pe care îl ocupă judeţul în economia României, inclusiv oportuniţile de afaceri, având în vedere că judeţul excelează şi în alte domenii, precum cel al petrolului, al agriculturii, al turismului. “Sunt bucuros că vizita mea 3-aîn România a coincis cu Anul Centenarului. Pentru noi, România este o poveste de succes şi o poartă de acces către Uniunea Europeană. România va prelua, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, responsabilitatea președinției uneia dintre cele mai importante instituții – Consiliul Uniunii Europene, şi sunt convins că va face o treabă excelentă. Tocmai de aceea prezenţa mea în România este pentru dinamizarea cooperării bilaterale, dezvoltarea relaţiilor economice şi culturale, cunoaşterea reciprocă între cele două popoare”, a declarat, la Ploieşti, vicepreşedintele Indiei.
În legătură cu prezenţa în România, dar mai ales despre beneficiile prezenţei oficialului din India şi în Prahova, ministrul Mediului de Afaceri, Radu Oprea, a declarat: “Prezenţa vicepreşedintelui Republicii India în România favorizează îmbunătăţirea relaţiilor economice, cu atât mai mult cu cât au fost realizate şi forumuri ale oamenilor de afaceri, atât la Bucureşti, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României, la Ministerul Mediului de Afaceri, cât şi la Ploieşti, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova. Astfel, s-au pus baze noi, solide, pentru încurajarea relaţiilor comerciale atât în planul comerţului, cât şi al investiţiilor. În ceea ce priveşte Prahova, sunt foarte multe domenii de colaborare, mai ales dacă vorbim despre nevoia de dezvoltare a Indiei în ceea ce priveşte echipamentele de foraj petrolier. Şi atunci ne aşteptăm ca societăţile care produc aşa ceva pe plan judeţean să reacţioneze ca atare şi să-şi prezinte oferte sigure. Pe de altă parte, în India găsim foarte multe programe de dezvoltare, respectiv căi ferate, material rulant, unde România poate să-şi aducă valoarea adăugată. Tocmai de aceea, oamenii de afaceri din România ar trebui să fie îndrăzneţi şi să meargă şi către pieţele care nu sunt tradiţionale, aşa cum este India, pentru dezvoltarea afacerilor”. La finalul reuniunii de la Ploieşti, a fost parafat un protocol de colaborare între Camera de Comerţ şi Industrie Prahova şi cea mai veche cameră de comerţ şi industrie din India, din Assocham.

Memorandum de colaborare cu UPG Ploieşti

De menţionat că vicepreşedintele Republicii India, Venkaiah M. Naidu, aflat în vizită în România în perioada 18-20 septembrie, a venit ieri în Prahova după ce miercuri s-a întâlnit cu şeful statului, Klaus Iohannis, cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, cel al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi cu premierul Viorica Dăncilă.
În cadrul întrevederii de la Senat, Călin Popescu-Tăriceanu a semnat împreună cu oaspetele indian Memorandumul de Înţelegere între Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti şi Universitatea de Petrol Pandit
Deendayal din Gandhinagar, capitala statului Gujarat. Despre importanţa acestui memorandum ne-a oferit detalii Mihai Minescu, prorector în cadrul UPG Ploieşti. “Miercuri a fost o zi importantă pentru universitatea noastră, la Palatul Parlamentului, la Bucureşti, fiind semnat, de către preşedintele Senatului şi vicepreşedintele Indiei, un memorandum de colaborare. Acordul vizează schimbul de studenţi şi cadre didactice, prin intermediul programului Erasmus, precum şi colaborarea în zona de cercetare – foraj, extracţie, energie geotermală, biocombustibil şi energie eoliană.”

Vizită la Sinaia

3-bÎn cadrul programului oficial al deplasării delegaţiei din Republica India în judeţul Prahova, ieri a fost inclusă şi o vizită în cea mai cunoscută staţiune de pe Valea Prahovei- Sinaia. Astfel, vicepreşedintele Indiei a avut o întrevedere cu primarul Vlad Oprea, acesta însoţind delegaţia oficială în vizita făcută la două dintre cele mai importante puncte turistice ale oraşului, simboluri atât pentru România, cât şi pentru Valea Prahovei – Mănăstirea Sinaia şi Castelul Peleş. Deplasarea la Sinaia a fost încheiată cu un dejun oficial, oferit de primarul Vlad Oprea și Teodor Meleșcanu, ministru al Afacerilor Externe, la Palatul Foișor.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*