Vernisaj online! Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică, incursiune în universul țesăturii tradiționale bănățene în subzona Lugoj-Făget

Claudiu BuciuMuzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj va transmite astăzi online, de la ora 19, o manifestare inedită pentru lugojeni.

Intitulată “Expoziția universului țesăturii tradiționale bănățene – găteala capului în subzona etnografiei Lugoj-Făget” și organizată sub egida Festivalului Internațional Lugoj Clasic 2020, vrea să ilustreze, manifestarea vrea să ilustreze barochizanta vestimentație tradiționale feminine bănățeane de odinioară, dar și a modului de ornamentare a acoperământului capului.

“A devenit tradiție pentru instituția noastră să participe în fiecare an la acest minunat eveniment cultural, gândit și coordonat de mezzosoprana Aura Twarowska, directorul artistic al festivalului. Ilustrând manualitatea şi virtuozitatea industriei casnice feminine a Banatului de câmpie din urmă cu peste un secol, expoziția cuprinde valoroase piese din patrimoniul muzeului lugojean, de la conciurile perioadei interbelice, țesute în tehnica gobelinului, cu fir metalic de aur și argint, dar și cu mătase policromă, la ineditele conciuri cu găitani purtate la mijlocul secolului al XIX-lea. Impresionante sunt căpițele de bani – rarisime piese ceremoniale de nuntă, realizate din thaleri mari, cântărind 4-5 kg de argint, dar și bentițele de bani purtate peste frunte, în special de tinerele necăsătorite. În ideea accesibilizării, dar și valorificării și împărtășirii patrimoniului nostru cultural, ne propunem să realizăm o conexiune, prin obiect, între trecutul creatorului din urmă cu peste un secol, rămas de cele mai multe ori anonim, și privitorul de azi. Astfel, pentru a ne situa mai aproape de publicul nostru, costumul popular va fi purtat, în cadrul manifestării, de tânăra generație – într-un gest de omagiu vizavi de memoria artizanilor magicului univers al țesăturii tradiționale bănățene ce dezvăluie, generațiilor actuale, simțul unei frumuseți fără cusur”, a transmis Daciana Vuia, director al Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj.

Vernisajul expoziției poate fi urmărit pe pagina de facebook oficială evenimentului, Lugoj Clasic – https://www.facebook.com/LugojClasic.Articolul Vernisaj online! Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică, incursiune în universul țesăturii tradiționale bănățene în subzona Lugoj-Făget apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*