VIDEO. Titrați cățărători din 25 de țări în Porsche-Arena din Stuttgart pentru finala sezonului 2017, ”Rockstar”. 3.500 de spectatori cu ochii pe crema elitei din bouldering

Dinamice mișcări de cățărare și tehnici pe măsură vor fi etalate pe pereți verticali de exponenții elitei performerilor din bouldering la sfârșitul acestei săptămâni, în acordurile sonore ale unor concerte muzicale la fața locului, completate de DJ, pe scurt Rockstars 2017, la start cu peste 30 de sportive și 40 de concurenți, totul fiind programat pe 15-16 septembrie în Germania. După ce în acest an v-am ținut la curent cu informații, fotografii, înregistrări video și chiar transmisiuni în direct pe baza unor drepturi de difuzare de la concursuri la nivel mondial de atletism, din Austria, sărituri în apă, din Irlanda și SUA, ultramaraton din Spania și ciclism din Elveția, acum vine rândul finalei sezonului 2017 în bouldering, cu crema cățărătorilor din 25 de țări, pe punctul de asalt în Porsche-Arena din Stuttgart…

Este vorba despre un popular concurs conceput pe bază de invitații ce pune la bătaie atât titlul ”Rockstar” cât și consistente premii financiare, runda finală din weekend urmând a fi a celei de-a șaptea ediții consecutive, dar în acest caz de cel mai mare calibru. Circa 3.500 de spectatori vor avea ocazia să asiste la demonstrațiile unor campioni continentali și mondiali, câștigători de Cupe Mondiale ori campioni naționali, punând în lumină de ce boulderingul este considerat a fi una dintre cele mai dificile discipline din arena cățărărilor. Iar sportul escaladei a fost inclus de CIO în programul disciplinelor la ediția niponă din 2020 a Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo.

Alinierea la startul adidas Rockstars se face strict pe bază de invitații, adresate celor mai competitivi sportivi în bouldering, al cărui sezon de Cupă Mondială a luat sfârșit pe 19 august, de pe lista protagoniștilor fiind nelipsiți laureați în exercițiu, și anume slovena Janja Garnbret, în vârstă de 18 ani, câștigătoare la general pe 2016 a sezonului de Cupă Mondială și a doua la 2017 Bouldering World Cup, respectiv niponul Tomoa Narasaki, campion mondial și învingător în sezonul 2016, al doilea pe 2017. Vor concura și campioni la general în 2017 Bouldering World Cup, britanica Shauna Coxsey și Jongwon Chon, din Coreea de Sud, campioana mondială la zi Petra Klingler din Elveția respectiv noii campioni europeni Stasa Gejo din Serbia și Jan Hojer din Germania, precum și primii zece clasați în întrecerile feminine respectiv masculine ale ediției 2017 de Cupă Mondială.

Denumirea completă a evenimentului este IFSC Masters adidas Rockstars iar în cadru se vor afla de exemplu și Alex Puccio, învingător în ediția din 2012, respectiv triplul câștigător Sean McColl, canadian care n-a urcat pe podiumul finalei de anul trecut pentru prima oară într-o jumătate de… deceniu.

În preliminarii vor lua startul peste 80 de cățărători, incluzând de exemplu și campioni mondiali juvenili, Borna Cujic din Croația, care vor căuta să-și croiască drum pe… verticală prin calificări și semifinale spre finala de sâmbătă seară, rezervată celor mai bine 6 clasați la feminin respectiv masculin, la rândul lor triați în urma a două serii de concurs pentru pătrunderea în ultimul act, Top 2 la ”super boulder”, un traseu identic și special creat pentru căderea decisivă de cortină, de-o parte și de alta a aceluiași perete, ascensiunea fiind simultană.

Iar apropo de rutele desemnate, pentru o cât mai bună reliefare a flexibilității, dinamicii, puterii și forței competitorilor, a echilibrului, tehnicii, coordonării mișcărilor, anduranței și creativității lor, reputați specialiști în domeniul alegerii traseelor precum francezul Laurent Laporte, Manuel Hassler din Elveția, Reinhard Fichtiger și Matthias Woitzuck din Austria, polonezii Adam Pustelnik și Tomasz Oleksy respectiv nemții Robert Leistner și Felix Buchmann, cu o experiență cap la cap de peste un secol relevantă acestui aspect, vor selecta pozițiile ”problemă” cu care se vor confrunta sportivii în finala din landul Baden-Württemberg.

Pe lângă competiția profesioniștilor, organizatorii pun în scenă în uvertură și un concurs destinat unui număr de 130 de amatori aspiranți din 17 țări la un wild-card pentru semifinale, Gore-Tex Be a Rockstar Contest fiind programat vineri 15 septembrie.

În fine, deloc de mirare că Germania găzduiește finala ediției 2017, fiind vorba conform IFSC, Federația Internațională a Sportului de Escaladă, despre o țară cu peste 350 de săli de cățărare deschise publicului și 500.000 de practicați dintre care aproximativ 40% de sex feminin, țară în care un sfert din milionul de membri al Clubului Alpin German, DAV, semnalează că efectuează cățărări de regularitate în incinte specializate, pe când la nivel mondial peste 140 de națiuni dețin asemenea facilități pentru circa 35 de milioane de entuziaști.

Încheiem cu o înregistrare video, urmând a reveni în weekend pe marginea evenimentului…

The post VIDEO. Titrați cățărători din 25 de țări în Porsche-Arena din Stuttgart pentru finala sezonului 2017, ”Rockstar”. 3.500 de spectatori cu ochii pe crema elitei din bouldering appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*