Viitorul e astăzi! UTA revine în Liga 1 în compania „uzinei de fotbaliști” a „Regelui” Hagi; Balint: „Favoriți ei, dar avem încredere că ne putem ridica la nivelul lor”

În mod normal, la această oră Aradul s-ar pregăti de meci și ce meci? UTA urma să revină acasă, pe noul „Francisc Neuman”, chiar în Liga 1, acolo undei istoria-i glorioasă îi dă dreptul să fie an de an. Sigur, în fotbalul modern, nu e loc de sentimentalisme, iar „Bătrânei Doamne” i-a luat 12 ani să îmbrace din nou haine de gală.

Așadar, Aradul și arădenii ar fi avut meci dacă arena din Calea Aurel Vlaicu era gata de vreo doi-trei ani, cât ar fi fost normal să țină construcția unui stadion de 11500 de locuri, sau măcar cu o săptămâna mai devreme, dar mai ales dacă bătălia cu coronavirusul ar fi fost câștigată. Așa, însă, UTA nu profită de statutul de nou-promovată și debutează în deplasare pe scena primului eșalon. Și, bineînțeles, tot fără suporterii săi alături.

Și nu vorbim despre o deplasare oarecare, ci chiar în „fieful” uneia dintre campioanele recente ale României, ce a făcut și face din tinerețe și talent principalele sale atuuri. Creație a lui Gheorghe Hagi, Viitorul a încăput de două săptămâni pe mâna unui antrenor iberic. Ruben Alfonso de la Barrera Fernandez e chiar pariul „Regelui” pentru noul sezon, care – bineînțeles – va debuta în fotbalul românesc odată cu vizita „Bătrânei Doamne”.  „Cred că echipa mea este pregătită să joace foarte bine contra UTA-ei, mă aștept să luăm primele 3 puncte, pentru că avem resursele să facem acest lucru. M-am acomodat bine cu lotul, cu stafful si cu cei din jurul clubului Viitorul, sunt foarte impresionat, tot ceea ce am vorbit cu Gică Hagi s-a îndeplinit. Mă aștept să dominăm și să obținem o victorie meritată. Sper să începem cu un rezultat bun, dar rezultatul va fi consecinţa a ceea ce arătăm în teren. Trebuie să atacăm bine, să ne apărăm bine și să fim atenţi la fazele fixe. Nu mă gândesc la meciurile următoare, doar la cel cu UTA”, au fost cuvintele tehnicianului spaniol.

Rivaldinho, Achim, Bîrnoi și C. Ganea sunt jucătorii de care constănțenii s-au despărțit, până acum, în această vară, lista noutăților fiind mai mare. În primul rând, au revenit la „vatră” portarul Cojocaru și mijlocașul Mățan, iar prin transfer spaniolii Angel Martinez (fundas stanga) și Victor Fernandez (mijlocaș stânga) și, de câteva ore, atacantul olandez, Kevin Luckassen. E greu de crezut că acesta va debuta mâine, dar – oricum – Viitorul are destul forță în ofensivă prin golgheterul sezonului trecut, Gabi Iancu (18 reușite și 8 pase decisive), George Ganea sau Aurelian Chițu.

Și UTA s-a mișcat repede și bine în ceea ce privește achizițiile. În două săptămâni, la Arad au sosit portarul Moldovan, fundașii Benga și da Silva, mijlocașii Roșu și Albu și atacanții Morar și Hora. Plus, juniorii Ivan, Rusu și Tescan, care – cumva – suplinesc lipsa tinerilor infectați cu SARS-CoV-2, Miculescu, Isac, Oroian, Opric, Pașcu și Hrezdac. „Pentru noi este probabil unul dintre cele mai dificile debuturi de care am fi putut avea parte. Mergem la Viitorul, o echipă extrem de stabilă, o echipă cu o filozofie de joc foarte bine definită, o echipă de posesie. Statistic vorbind, probabil că este echipa cu cele mai bune cifre la capitolul posesie. Știți și dumneavoastră, nu este cazul să explicăm dezvoltarea de care a dat dovadă clubul patronat de Gică Hagi. Le-au și revenit jucători care ar putea fi foarte importanți în sezonul următor și mă refer în primul rând la Mățan. Dar, în general, au soluții foarte multe și e destul de greu de intuit un prim unsprezece în acest moment. Este debut de sezon, dar ne-am făcut treaba. I-am analizat deja, am și discutat cu băieții anumite aspecte, de fapt absolut tot ceea ce ține de jocul adversarului. Țin să subliniez că o să fie foarte foarte important modul în care noi vom reacționa, modul în care noi vom reuși să blocăm în special punctele lor forte și să reușim, bineînțeles, să speculăm orice vulnerabilitate de care va dovadă adversarul”, a spus Laszlo Balint.

Ironia sorții face ca primele variante de juniori pentru UTA să fie acasă, în izolare, chiar împotriva echipei cu cele mai bune soluții de jucători tineri din Liga 1. „În primul rând, este vorba de valoarea adversarului, vorbim de o echipă care a format foarte mulți jucători importanți tineri inclusiv pentru nivelul naționalelor, al selecționatelor României, o echipă care la nivel de juniori este constant în finalele naționale. E clar că la acest moment este cea mai puternică Academie și nu numai în acest moment, ci din istoria recentă a fotbalului românesc. E adevărat că juniorii noștri, mai ales Dragoș (n.a. Tescan) și Denis (n.a. Rusu), fiind veniți foarte recent au un mic dezavantaj din punct de vedere tactic, dar am mare încredere că se vor adapta și se vor integra foarte repede în filozofia noastră de joc. Important este să ne ridicăm la nivelul adversarului, pentru că în ceea ce privește stabilitatea la nivel de lot, la nivel de club, la nivel de filozofie, Viitorul este clar peste UTA în acest moment. Apoi, bineînțeles, raportându-ne și la performanțele recente putem spune că Viitorul pleacă din postura de favorită. Asta nu înseamnă că mergem acolo cu capul plecat. O spun din nou, mergem cu încredere, mergem deciși să facem tot ceea ce ține de noi ca să ne întoarcem cu un rezultat pozitiv”, a mai punctat antrenorul UTA-ei, aflat la debutul în Liga 1, ca și Bustea, Buhăcianu, Moldovan, Tescan, Rusu, Ivan și Roumpoulakou, cu mențiunea că fundașul stânga a evoluat deja în primele eșaloane din Grecia și Albania.

Interesant este că UTA începe noul sezon exact cu Marcel Bîrsan la centru, adică arbitrul care a condus meciul promovării de la Pitești. Mâine, începând de la ora 15,30, pe arena din „Ovidiu”, se scrie o cu totul altă poveste. Cea revenirii în elita fotbalului românesc a „Bătrânei Doamne”.

Formații probabile:

Viitorul: Cojocaru – Boboc, Mladen, Iacob, De Nooijer – Artean, C. Matei, Casap – G. Iancu, Chițu, Mățan.

UTA: Moldovan – Tomozei, Benga, Ilie, Bustea – Albu, Vulturar – Ursu, Ioniță, Buhăcianu – Hora

Arbitri: Marcel Bîrsan – Bogdan Gheorghe (ambii din București), Ferencz Tumyogi (Zalău). Rezervă: Adrian Cojocaru (Galați).

Observator FRF: Alexandru Deaconu (București)

0
0

Articolul Viitorul e astăzi! UTA revine în Liga 1 în compania „uzinei de fotbaliști” a „Regelui” Hagi; Balint: „Favoriți ei, dar avem încredere că ne putem ridica la nivelul lor” apare prima dată în sportarad.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*