Viitorul în Liga 1 se scrie de mâine pentru UTA! Balint: „Modul în care vom păși în play-out poate influența radical evoluția noastră ulterioară”

Sorții au vrut ca UTA și Viitorul Constanța să deschidă mereu „balul” în acest sezon, primul cu jocuri oficiale între cele două echipe. După 12 ani, nou promovata formație de pe Mureș juca primele sale minute în elită la Ovidiu și obținea un prețios 1-1, pentru ca la retur, de ziua lui Mihai Eminescu, tabela de pe „Francisc Neuman” să se coordoneze cu vremea de afară: 0-0. Etapele s-au scurs, 30 la număr și când s-a tras linia arădenii și constănțenii au realizat că se vor afla față în față și în debutul noului campionat, denumit plastic cursa pentru supraviețuirea în Liga 1.

Balint: „Contexte diferite, conștienți de importanța punctelor”

Înaintea meciului de mâine (ora 17,30) din orșaul de pe Mureș, „Bătrâna Doamnă” are cu 3 puncte mai mult în clasament decât Viitorul, o situație greu de conceput în startul stagiunii. De altfel, dacă „roș-albii” sunt în grafic din postura nou promovatei, nu același lucru se poate spune despre trupa de pe Litoral. Puțină lume o vedea bătându-se pentru supraviețuire, iar echipe precum Clinceni sau Botoșani să fie în compania selectă a formațiilor ce bat pentru supremație. Mai departe, rămâne de văzut cum se vor raporta utiștii la adversarii de mâine, pe care, la prima impresie, parcă i-a respectat prea mult în dubla manșă din sezonul regular. „Eu zic că nu ne-am mulțumit cu egalul, nici în tur, nici în retur, deși erau contexte diferite față de cel de vineri. Cel puțin în prima etapă, Viitorul era inclusiv la nivel declarativ o pretendentă la play-off, pentru ca întâlnirea din iarnă să vină pentru noi într-un moment  în care trebuia să integrăm niște jucători sosiți în iarnă și care debutau, practic, în Liga 1. Îmi amintesc că Viitorul era pe o traiectorie destul de bună, omogenă, cu jucători cu experiență și calitate pentru nivelul primului eșalon, dar asta nu înseamnă că ne-am mulțumit cu un punct. Ne dorim și ne propunem de fiecare dată să câștigăm, dar câteodată nu se poate. Ce pot spune acim este că atât pe noi cât și pe cei de la Viitorul meciul ne prinde în contexte diferite atât față de debutul sezonului în vară cât și față de momentul ianuarie în debutul returului. Cred că la Viitorul există o oarecare doză de frustrare legată de rezultatele obținute și legate de faptul că au ratat accederea în play-off și tocmai de aceea suntem conștienți că vor face tot posibilul să câștige acest turneu play-out. Vorbim despre o fostă campioană, participantă în cupele europene, o echipă care dă în mod constant jucători către loturile naționale. Așadar, pretențiile lor sunt mult mai mari, justificate, raportându-ne locul pe care îl ocupă în acest moment în clasament. În schimb, noi rămânem concentrați pe ceea avem de făcut, conștienți de importanța punctelor puse în joc, pentru că modul în care vom păși în acest play-out cred că poate influența radical evoluția noastră ulterioară”, spune Laszlo Balint.

Crede că Hagi e implicat activ în viața echipei: „Viitorul și-a câștigat respectul în mare parte datorită lui”

La rândul său, antrenorul UTA-ei crede că schimbarea de la nivelul băncii tehnice a trupei constănțene poate schimba radical evoluția echipei, iar primele semne s-au întrezărit la disputa cu Gaz Metan Mediaș, pierdută – totuși – băieții lui Cătălin Anghel. Totodată, Balint e convins că Gică Hagi e din nou implicat activ în viața echipei cu care a cucerit titlul în 2017. „Probabil că vor reveni la filozofia de joc care i-a creat o identitate destul de pregnantă din punct de vedere sportiv. Cătălin Anghel este fostul secund de-a lungul multor ani al lui Gică Hagi, este omul care poate cunoaște cel mai bine filosofia lui Gică și tocmai de aceea spun că vor reveni la principiile lor bineștiute.Totodată, mi-este clar că Gică Hagi a fost și este implicat în viața clubului, a echipei indiferent de cine sta pe banca tehnică. Mare parte din merit pentru respectul câștigat de Viitorul în fotbalul românesc, legat în special de strategia legată de creșterea jucătorilor tineri, îl are Gică Hagi și are parte de tot respectul și admirația mea. Dar, este un meci, o rivalitate sportivă de 90 de minute în care punctele puse în joc sunt foarte importante și atunci trebuie să facem tot posibilul să ieșim învingători. Nu ne lăsăm păcăliți de rezultatul lor negativ cu Mediașul, căci au avut o evoluție bună, foarte multe ocazii de gol și o posesie covârșitoare, cel puțin în repriza a doua. Viitorul rămâne o echipă care își pune adversarul sub o presiune constantă prin această posesie. Așadar, chiar dacă au pierdut puncte importante în ultima perioadă, eu nu cred că există o criză la Viitorul. Lucrurile pornesc cumva de la zero, se echilibrează situația în clasament la nivel de puncte și, ceea ce am văzut și din declarațiile lor, cei de la Viitorul au rămas echilibrați și încrezători în potențialul echipei și în jucătorii lor”, a mai punctat tehnicianul arădenilor.

Destule valori individuale și după plecările lui Mățan și Luckansen

Față de întâlnirea din luna ianuarie dintre cele două echipe, în special forța ofensivă a Viitorului a mai scăzut prin plecarea unor fotbaliști, însă Balint nu le plânge de milă adversarilor de mâine. „E adevărat că Luckasen cât mai ales Mățan  sunt pierderi importante în compartimentul ofensiv al celor de la Viitorul, dar au jucători care îi pot suplini, chiar dacă în ultima perioadă rezultatele nu au fost tocmai cele pe care și le doreau. I-au adus pe Tsoumou, pe Jo Santos, bineînțeles că sunt și jucători tineri care care pot evolua oricând acolo în compartimentul ofensiv, Ganea sau Pitu, însă să nu uităm nici de fotbaliștii lor de calitate, vivace și creativi de la mijlocul terenului și mă refer în special la Matei sau Ciobanu. În fine, au și fundași centrali puternici, deci este o echipă cu calitate atât la nivel individual cât și colectiv. Repet, suntem conștienți de valoarea adversarului, dar suntem conștienți mai ales de faptul că  Viitorul și suntem conștienți de faptul că trebui să fim foarte disciplinați tactic, să avem o organizare bună. Totodată, ne propunem să fim agresivi în special pe partea de întâmpinare a purtătorului de balon și – bineînțeles – să avem tupeu și personalitate în momentul în care avem mingea” , a mai afirmat „principalul arădenilor”.

Anghel despre UTA: „A devenit o echipă puternică a campionatului, avem  nevoie de o tactică anume”

Viitorul Constanța nu a mai câștigat în Liga I de la finalul lunii februarie, de la acel spumos 5-0 de pe terenul celor de la Dinamo. Au urmat trei remize și tot atâtea eșecuri, în această ultimă categorie intrând și restanța cu Poli Iași. În urma acestor rezultate, constănțenii s-au transformat rapid dintr-o candidată la play-off într-una la retrogradarea în liga secundă.  „Începe un nou campionat, unul de foc. Primul meci este la Arad, este o finală așa cum sunt toate aceste meciuri. Întâlnim o echipă care a devenit una puternică a campionatului nostru, foarte bine pregătită și foarte bine organizată. Așadar, va trebui să avem o tactică anume ca să putem să contracarăm jocul lor, să ne creăm situații de a marca și să încercăm să câștigăm meciul. Este foarte important să facem rezultat, dar bineînțeles plecăm cu gândul să câștigăm meciul. Mergem acolo și vom face totul să ne impunem jocul, să dominăm și trebuie ca greșelile colective sau individuale să dispară pentru a putea să ne întoarcem cu cele trei puncte. Am discutat-o și la flash interviuri după ultimul meci că și partea mentală contează foarte mult, iar o victorie cred că ne-ar ajuta foarte mult în acest sens”, a spus Cătălin Anghel înainte de plecarea spre Arad.

Mladen și Boboc nu umblă cu jumătăți de măsură: „Obiectivul este victoria, nu avem destule puncte încât să jucăm la egal”

Înainte de confruntarea de mâine, au vorbit și doi dintre fundașii Viitorului.

Sebastian Mladen: „Mâine începe un nou campionat pentru noi, vom avea un meci foarte greu la Arad, dar trebuie să ne gândim doar la victorie. Mergem foarte încrezători acolo, trebuie să obținem cele trei puncte pentru că avem nevoie de ele, trebuie să încercăm să ne facem jocul. UTA e o echipă bună, experimentată, dar noi trebuie să ne gândim doar la jocul nostru și să câștigăm. Obiectivul este victoria, nu avem destule puncte încât să jucăm la egal. Există o oarecare lipsă de încredere în grupul nostru, dar trebuie să fim conștienți că suntem jucători buni, cu calități și dacă vom reuși să punem asta în slujba echipei cu singuranță vom câștiga mâine. Sunt foarte puține puncte între primul și ultimul loc din play-out, sunt și meciuri mai puține, iar de aceea mâine contează doar victoria”.

Radu Boboc: „Va fi o deplasare foarte grea, dar mâine va începe un nou campionat. Totul este diferit, trebuie să uităm tot ce a fost și să încercăm să scoatem un rezultat pozitiv, adică o victorie, care ne lipsește foarte mult. Am pierdut și am făcut multe egaluri, nu ne mai permitem să facem greșeli. Trebuie să luăm cât mai multe puncte pentru că nu suntem într-o poziție favorabilă, trecem printr-o perioadă destul de grea și sperăm să îmbunătățim lucrurile. Programul încărcat poate conta la final, noi sperăm să nu avem probleme de lot pentru că asta e cel mai important. Când joci din 3 în 3 zile ai nevoie de toți jucătorii. Trebuie să rămânem sănătoși pentru a duce aceste meciuri.”

Pentru jocul de mâine, se anunță absențe importante în ambele tabere. Gazdele nu vor conta pe accidentații Benga, Isac și Tescan, în timp ce Peteleu a ieșit din izolare doar de câteva zile și va rămâne în tribună, Totodată, rusul Shlyakov e suspendat după eliminarea de la Giurgiu. Dincolo, Ganea și Casap nu vor fi la dispoziția lui Anghel.

Formații probabile:

UTA: Iacob – Tomozei, Erico, Ilie, Roumpoulakou – Albu, Vorobjovas –  Antal, Hora, D. Rusu – Petre.

Viitorul: Cojocaru – Benzar, Mladen, Ghiță, Boboc – Artean, Gaztanaga, A. Ciobanu – C. Matei, Tsoumou, Babunski.

Arbitri: Iulian Călin (Ștefănești – Aregșe) – Daniel Mitruți, Adrian Popescu (Craiova). Rezervă: Rareș Vidican (Satu Mare).

Observartor FRF: Laszlo Sajtos (Sibiu).

0
0

Articolul Viitorul în Liga 1 se scrie de mâine pentru UTA! Balint: „Modul în care vom păși în play-out poate influența radical evoluția noastră ulterioară” apare prima dată în Sportarad.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*