Vin ”Utilajele Grele Siberiene”, STM. Campioana României primește pe ”Dan Păltinișanu” dubla câștigătoare la zi a Continental Shield, Yenisey-STM Krasnoyarsk

Seară de vineri cu debutul sferturilor de finală în Challenge Cup, la Salford, în Greater Manchester, Sale Sharks – Connacht Rugby, sâmbăta aducând în cursul după-amiezii și un duel româno-rus între cluburile campioane naționale care în sezonul actual au jucat în faza grupelor din aceeași Challenge Cup, însă fără succes, redirecționate fiind în recalificările de pe palierul inferior al Continental Shield. Stadionul ”Dan Păltinișanu” găzduiește întâiul joc internațional de rugby din 2019, primul de la acel fiasco înzăpezit și anulat în miez de decembrie, de astă dată Timișoara Saracens – Yenisey-STM Krasnoyarsk, atât finaliștii pierzători sâmbăta trecută în Cupa României cât și ”Utilajele Grele Siberiene”, abreviat STM, având internaționali titulari luna aceasta în România – Rusia 22-20 la Botoșani.

”Stejari” și ”Urși” de la campioanele României și Rusiei dădeau piept în urmă cu 3 săptămâni în Rugby Europe Championship, în nordul Moldovei, trei titulari de la timișoreni, doi de la Yenisey-STM, iar gazdele își mențineau avansul, 22-20 (16-5) pe 9 martie, când Căpățână, Zaharia și Simionescu intrau în primul XV iar Mureșan, Lazăr și Popa începeau pe bancă, în vreme ce taloneurul Stanislav Selskii și aripa Dmitri Gerasimov completau garnitura de start a vizitatorilor de la est, primul înscriind un eseu. În plus, jumătate dintre rezervele ”Urșilor” au provenit de la Yenisey-STM, și anume Innokentiy Zykov, Alexey Scherban, Ramil Gaisin și  Viktor Kononov, ceilalți titulari ai Rusiei reunindu-se de la VVA Saracens – 5 rugbiști, trei de la concitadina Krasny Yar, doi de la Kuban și câte unul de la Metallurg, Slava Moscova și Sale Sharks.  

Yenisey-STM a dominat ultimele sezoane ale primei ligi ruse, ”Utilajele Grele Siberiene” câștigând 9 titluri cu începere din 1999, majoritatea în ultimii ani, în 2014, 2016, 2017 și 2018. Iar în paralel au învins în precedenții 2 ani și în finalele primelor ediții din Continental Shield, la Edinburgh și Bilbao, în Scoția contra concitadinei Krasny Yar iar în primăvara trecută cu 24-20 cu Heidelberger RK în Țara Bascilor, după 47-22 și 27-26 tur-retur în semifinala cu aceeași Krasny Yar.

Experiența internațională în Challenge Cup a fost acumulată încă din 2015, ceva mai vremelnic decât bănățenii, Yenisey-STM întâlnind 9 adversari diferiți din Anglia, Franța, Irlanda, Italia și Țara Galilor, ba chiar semnând și câteva victorii, ceea ce timișorenii încă n-au reușit, cu Worcester Warriors, Newcastle Falcons, Brive și Dragons, în cazul acestor ultime trei adversare fiind vorba de câte 4 întâlniri cu fiecare în parte.

Trei confruntări internaționale a avut și cu concitadina din al treilea cel mai mare oraș din Siberia, toate câștigate împotriva lui Krasny Yar, iar două cu CSM Baia Mare, de care Yenisey-STM a trecut tur-retur în 2015, după câștigarea Superligii de către maramureșeni.

Pe de altă parte, Sibtyazhmash, conform denumirii în rusă a celor de la STM, a suferit înfrângeri grele în actuala ediție a Challenge Cup, în grupe, precum timișorenii, cele din 2019 fiind în fața altor ”Urși”, Bristol Bears, 9-65 (9-27) cu 11 eseuri ale englezilor și 3 lovituri de pedeapsă în prima parte din bocancul lui Ramil Gaisin, respectiv 107-19 pe Ashton Gate, ambele în a doua decadă din ianuarie.

Cu alte cuvinte, în Siberia s-a putut juca în ianuarie un meci din Challenge Cup, dar în aceeași lună precum și în decembrie n-a fost cazul pe ”Dan Păltinișanu”. Iar la Krasnoyarsk se va juca și în aprilie, peste 3 săptămâni, revanșa acestei prime manșe.

STM a pierdut clar și în etapele europene din toamna lui 2018, 21-82 cu La Rochelle, 64-26 pentru francezi pe teren propriu, respectiv 14-31 cu Zebre RC și 58-14 pentru peninsulari în Italia.

Nici în sezonul trecut din Challenge Cup n-au smuls ”Utilajele Grele” vreo victorie, cedând însă mai strâns, 21-28 cu o cunoștință a timișorenilor, Dragons, în etapa a doua, dar și 15-0 pentru galezi în insulă, respectiv 36-27 la Bordeaux Begles.

Ca efectiv, în componență și câțiva gruzini, dar și ucrainieni, baltici respectiv din Republica Moldova și chiar Africa de Sud. Iată de exemplu componența aleasă pentru primul meci acasă din acest an, pierdut pe 12 ianuarie cu Bristol Bears, și anume Maslov; Babaev, Trishin, Gerasimov, Simplikiewicz; Gaisin, Scherban / Sekisov, Magomedov, Zykov; Saulite, Elgin, Gachechiladze, Temnov, Gargalyk, rezerve fiind gruzinul Mamukashvili, Polivalov, Pronenko, Krotov, Byakov, Ryabishchuk, Mikhaltsov și Orlov.

Fără doar și poate, o confruntare cu un cât se poate de pronunțat caracter fizic, anunțat a predomina în disputa programată sâmbătă de la ora 15 pe stadionul ”Dan Păltinișanu”. Rămâne de văzut dacă timișorenii se vor reabilita după finala pierdută în capitală, prin a face față ”Utilajelor Grele Siberiene”, cert fiind însă că Sosene Anesi și Ulises Gamboa nu vor putea conta în XV-le cu Marian Eugen Căpățână în calitate de căpitan pe 2 componenți care au conlucrat în câteva întâlniri din ultima vreme ca mijlocași, la grămadă și la deschidere, Conache și Rose, dar nici pe Taupaki și Fercu. Iar după abraziva încleștare internațională cu rușii, recuperare și refacere înaintea reluării returului prin deplasarea la Baia Mare și primirea Stelei, ”dublă” premergătoare ieșirii peste Urali.  

Iar tot sâmbătă, în cealaltă semifinală din Continental Shield, întrecere organizată de European Professional Club Rugby în colaborare cu Rugby Europe și Federația Italiană de Rugby, Kawasaki Robot Calvisano – Femi-CZ Rugby Rovigo Delta. 

Clasamentul Superligii și programul etapei a VIII-a, prima din returul sezonului regular, programată în acest weekend, pe coloana datelor tehnice.

 

 

The post Vin ”Utilajele Grele Siberiene”, STM. Campioana României primește pe ”Dan Păltinișanu” dubla câștigătoare la zi a Continental Shield, Yenisey-STM Krasnoyarsk appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*